čtvrtek 6. února 2014

Príprava látky pred strihaním

 Vyzrážanie látky:


Pred strihaním látku poriadne prezrieme či nemá niekde skrytý kaz...mohlo by sa totiž stáť, že v novom handmade oblečku nezažiarite ako hviezda, ale zažijete poriadny trapas....
Dôležité je látku poriadne vyzrážať a to tak, že látku prežehlíme cez vlhkú handru, pričom musíme dávať pozor aby sme látku v okrajoch nevytiahli.
Bavlnené látky je ideálne vyzrážať ponorením do horúcej vody. (Predtým je dobré vyskúšať či látka nepúšťa farbu. To zistíme tak, že odstrižok látky zabalíme kúska bieleho plátna a ponoríme do horúcej vody. Ak látka púšťa prejavy sa to na bielom plátne.)
Látku dáme vysušiť a ešte pred jej úplným vysušením, teda ešte keď je vlhká ju z rubovej strany vyžehlíme.
Ak by sme látku nevyzrážali mohlo by sa nám stať, že ušitý odev po vypraní zmení tvar...(určite sa vám niekedy stalo že ste do pračky hodili top veľkosti M a vybrali ste S a pod...)
Z takto pripravenej látky sa vám ušitý odev nezrazí.
Chybné miesta na látke vyznačte kriedou, aby sme sa im mohli pri strihaní vyhnúť.

Zloženie látky pred strihaním:

Látku vložíme pevnými okrajmi k sebe, lícnou stranou dnu ( často sa vraví lícom k lícu ), ktoré sú na obrázkoch znázorňujúcich látku, označené skratkou ZO. Preložený okraj je označený skratkou PO.
Zložené pevné okraje zašpendlíme, v prípade, že striháme odev z látky ktorá sa vyťahuje alebo kĺže zašpendlíme na viacerých miestach. Dnes sa často krajčírky s obľubou využívajú kancelárske sponky.


Dnes sa často krajčírky s obľubou využívajú kancelárske sponky/ klipy.


Vzorované látky a látky s vlasom:


Látka s jednosmerným vzorom
Látka s vlasom / Zamat

Ak sa chystáme ušiť odev z látky s jednosmerným vzorom ( napr. domčeky ), alebo z látky s vlasom, manchester a zamat vyznačte na látke šípky, a to tak aby vlas smeroval hore a pri vzore podľa potreby.
Pri látkach s pruhom alebo kockou musíme dávať pozor aby kryl pásik vrchnej látky a pásikom spodnej látky a kocka s kockou.

Pre predstavu je to pekne vidiet v tomto článku:
http://sewaholic.net/matching-plaids-a-step-by-step-guide-on-plaid-matching/





Žádné komentáře:

Okomentovat