úterý 4. února 2014

Polkruhová a kruhová sukňa

 Existuje niekoľko spôsobov ako vyrobiť strih na kruhovú či polkruhovú sukňu ja Vám ukážem ako nás ho učili na strednej škole.

Budete potrebovať :
- baliaci papier
- ceruzku
- gumu
- kalkulačku
- krajčírske meradlo
- lepiacu pásku



Konštrukcia strihu polkruhovej sukne:



Ľavý vrchný roh papiera musí vytvárať pravý uhol. Od ľavého vrchného papiera smerom doprava a na ľavom zvislom okraji papiera nameriame 1/4 + 1/16 obvodu pása. Od týchto bodov smerom doprava a smerom dole nameriame dĺžku sukne. Predchádzajúce i tieto body spojíme pomocou krajčírskeho meradla ktoré nám v tomto prípade bude slúžiť ako kružidlo. 
Oblúky rozdelíme na polovice a spojíme čiarkovanou čiarou., ktorá nám tvorí stred strihu na prednom i zadnom diele. 
Ak budeme šiť z látky ktorá sa pri šikmom strihaní v týchto miestach vyťahuje, je potrebné sukňu skrátiť a to takto: Od ľavej strany spodného oblúka doprava nameriame 20cm a od pravej strany oblúka smerom doľava 20 cm a na strede strihu od spodného okraja smerom hore 4 cm. Tieto vyznačené body spojíme oblúkom (na strihu vyznačené červene).
Pri látkach, ktoré sa nevyťahujú , je lepšie dĺžku sukne skracovať až pri skúške.

Poznámka :  Pri tomto spôsobe strihania má sukňa pravý i ľavý bočný šev, preto nezabudnite pridať na bočné švy záložky 1,5 až 2 cm. V páse pridávame 1 cm záložku. V dolnom okraji 2,5 cm širokú záložku. Tento strih sa dá použiť i tak, že ľavý zvislý okraj strihu bude tvoriť stred predného dielu ( čiže stred tela ) a umiestnime ho na priehyb látky tu už záložku nedávame. Vodorovný horný okraj strihu bude tvoriť zadný stredový šev pri ktorom nesmieme zabudnúť na záložku 1,5 až 2 cm.


Konštrukcia strihu kruhovej sukne:


Pri tvorbe kruhovej sukne postupujeme rovnako ako pri strihu pre polokruhovú sukňu s tým rozdielom, že namiesto 1/4 + 1/16 obvodu pása nameriame 1/8+1/32 obvodu pása. 

Ako napolohovať strih na látku vysvetlim v ďalšiom článku. 

1 komentář:

  1. Juch! Dakujem za navod! Uz dlhsie hladam nejaky strih na kruhovu suknu a bala som sa, ze strih budem musiet objednat nejaky starsi a upravovat horko-tazko. Toto je skvele, viem ako si suknu urobit namieru :) Fakt ste ma potesili :)
    Dakujem

    OdpovědětVymazat